loading please wait..

Javna prezentacija projekta CortexSTIM

cortexSTIm tim
Projekt „Jačanje znanstveno-poslovne suradnje u području intraoperativne neurofiziologije u Hrvatskoj – CortexSTIM“ (www.cortexstim.org) predstavljen je 7. travnja na  Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.
U okviru ovog projekta, vrijednog 407.320 eura, izrađen je funkcionalni prototip novog i inovativnog električnog stimulatora za mozak (CortexSTIM).  Riječ je o električnom stimulatoru koji se koristi pri intraoprativnim neurofiziološkim operacijama mozga. Krajnji korisnici su bolesnici s tumorom mozga, epilepsijom i malformacijama krvnih žila mozga koji imaju direktne koristi od poboljšane tehnologije za intraoperativnu neurofiziologiju.

Na tržištu trenutačno ne postoje stimulatori sličnih karakteristika, a njime će na jednostavan način biti omogućeno očuvanje elokventnih područja mozga, kao i motoričke funkcije pacijenta, te će pacijent imati veće šanse za nesmetano obavljanje osnovnih tjelesnih funkcija poslije operativnog zahvata kao što su: hodanje, govor,  hranjenje, kontroliranje sfinktera.

Važno je istaknuti da je CortexSTIM razvijen na Medicinskom fakultetu i u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i firmom SGM Medical d.o.o. iz Splita te je testiran u KB Dubravi i pripremljen za komercijalizaciju uz pomoć Ureda za transfer tehnologije (UTT) Sveučilišta u Splitu.

Projektni tim CortexSTIMa: Medicinski fakultet u Splitu: doc.dr.sc. Damir Kovačić (tehnički voditelj/koordinator), prof.dr.sc. Vedran Deletis (znanstveni voditelj, neurofiziolog), mr.sc. Mladen Popović, (inženjerski voditelj), dip.ing. Dragan Gabelica (elektroinženjer); Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu prof.dr.sc. Antonio Šarolić (stručni suradnik za elektromagnetsku kompatibilnost); KB Dubrava: prof.dr.sc. Darko Chudy (neurokirurg); Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu: prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić i dipl.ing. Boško Ljubenkov, stručni suradnici za transfer tehnologije; SGM Medical d.o.o : dipl. ing. Jakša Maroević (elektroinženjer).
Projekt je trajao dvije godine, a sufinanciran je sredstvima Fonda za ulaganje u znanost i inovacije (SIIF), u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013.
Uz funkcionalni prototip stimulatora za mozak CortexSTIM, u sklopu projekta ostvaren je uspješan prijenos znanja i vještina za komercijalnu upotrebu CortexSTIM (provedena je diseminacija u bolnicama u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu). Također je uspostavljen protokol za prijenos tehnologije intraoperativne neurofiziologije iz primijenjenih istraživanja i razvoja do komercijalnog proizvoda (izrađena je brošura sa smjernicama za istraživače kako inovativnu ideju učiniti stvarnom i profitabilnom).

Posted on April 8, 2015 in Vijesti

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog Fonda za regionalni razvoj.